Strathcona VPL/YWCA

The necá?mat ct Strathcona VPL/YWCA ‘Cause we Care House’ Project is a joint project of the City of Vancouver, the Vancouver Public Library and the YWCA. The building integrates three component parts: a new Library Branch, 21 affordable family housing units and program space for single mothers and their children operated by the YWCA.

The new Library Branch serves the Downtown Eastside, Strathcona and Chinatown areas. It provides full library services including a book collection, computers, a children’s programming space, a teen programming space, multipurpose meeting spaces, maker-space, reading areas and library staff workspace. The project achieved LEED™ Gold Certification.

The architecture was conceived to present a welcoming, double-storey ‘living-room’ open to Hastings Street. The striking faceted glazed library frontage stands out on the block of commercial storefronts to signal its intention to engage with the neighbourhood. A second storey meeting room that is shared by all uses and can be rented by the public is cantilevered over the sidewalk and main entrance to be seen and to project its public function into the street. A neon VPL sign celebrates the local retail signage and character of East Hastings street and its landmarks like the Astoria and Ted Harris Paints. Robust but refined materials, brightly coloured balcony elements and outdoor amenities on the laneway side help to add vibrancy to the area and distinguish the building as a local landmark and community amenity.

Seaspan Head Office

Housing 390 Employees within an 84,000 sq.ft. state of the art office facility, Seaspan represents an evolution in the design of collaborative work environments. Visually and functionally linked directly to the water-edge operations of Seaspan, the facility allows for operational efficiencies in an ever-changing organization focused on Port related operations and the National Shipbuilding Strategy.

Sitting on structural piles and cantilevered over the water, the Seaspan fleet passes by appearing to be floating through the building at various vantage points and in particular from the three-storey atrium. Incorporating passive heating and cross-laminated timber, the facility is environmentally focused.